Lamsoren zijn weer leverbaar

maandag, 5 mei 2014
Lamsoren
Lamsoor behoort tot de zeegroenten. Dat betekent dat het zout water nodig heeft om in leven te blijven. Het groeit daarom op zilte bodem bijvoorbeeld in kuststreken. In Nederland komen lamsoren uit Zeeland. Daar werd deze verfijnde groente lange tijd alleen in het wild geplukt. Tegenwoordig wordt het ook geteeld. Lamsoren zijn lange groene bladeren – soms een beetje grijzig- die de vorm hebben van een lamsoor. Ze smaken ziltig en passen daarom heel goed bij visgerechten. Lamsoor wordt ook wel zeeaster of zulte genoemd.
Teelt Informatie
Voedingswaarden lamsoor (per 100 gram)
Kcal: 21
Calcium: 40 mg
IJzer: 3,3 mg
Natrium: 1000 mg!
Kopen en bewaren
Waar let ik op bij het kopen van lamsoor?
De bladeren moeten er fris en niet verlept uitzien
Bewaren van lamsoor
Bewaar lamsoor in de groentenla van de koelkast. Ze zijn 3-4 dagen te bewaren.
Toepassingen
Wat kan ik met lamsoor?
- smoren met ui in boter
- kort koken zonder zout
- combineren met gegrilde zalm of gebakken coquilles
- serveren als salade bij oesters of mosselen
- lekker bij gebakken lamsvlees
Bereiden
Schoonmaken en bereiden van lamsoor
Was de lamsoor heel kort, ze kunnen slecht tegen het ‘zoete’ kraanwater. Ze zijn immers zoutwater gewend. Bereid de groenten zonder zout omdat de groenten van zichzelf al zout is.
Bereidingstijden lamsoor
Koken: 4-5 minuten
Smoren: ca. 5 minuten
Recente reacties