Onze vissersboot HA42

Etta Maria

De palingvisserij lijkt definitief voorbij te zijn in Nederland. In het buitenland zet men stug door, maar op het IJsselmeer, de binnen-wateren en rivieren zijn de beroeps-palingvissers met hun laatste kunstjes bezig.
Op het zoute water, de Waddenzee, en dan vooral langs de Afsluitdijk, en de havens en kustlijn van Harlingen, is de visserij al jarenlang een kwijnende zaak. Er werd nog wel gevist, maar de mostalgische waarde vierde hoogtij. Verdiensten waren er nauwelijks meer. De kotter HA-42, werd daardoor overbodig en amper meer gebruikt voor de palingvisserij.
De in 1949, in opdracht van ‘Manke Willem’ (een bekende binnenvisser) gebouwde kotter bij van Goor, Monnikendam, had eerst het model van: ”Spekbak”. D.w.z. een ronde ‘behaalde’ kop en na 12 meter een rechte spiegel, met kuip en helmhout. U moet zich voorstellen, dat het de eerste stalen visserschepen waren, na de houten botters, blazers en volendammer kwakken. Bij de indeling van het vooronder is dit ook nog duidelijk te zien. Aan het eind van de jaren ’70 is de kotter op tekening verlengd, 3 meter, en werd er een ronde ‘kont’ aangezet., met een stuurhutje erop.
Na enkele actieve visjaren, ook nog in de havens van Harlingen, is het kottertje overgegaan in eigendom van Veltman Vis Service. Er stond een grote onderhouds beurt op het programma, waarbij u de foto’s hierbij aantreft.

vissersboot

vissersboot-restauratie

Vissersboot-verf

Vissersboot-schroef

vissersboot-top-viewvissersboot