Rokerij

rokerijEen eeuwenoud proces in een modern bedrijf. In vroegere tijden werd voedsel gerookt om de houdbaarheid te bevorderen. Tegenwoordig is roken een belangrijke methode om smaak te geven aan producten zoals vis. De manier van roken, zouten en kruiden bepaalt uiteindelijk de smaak en maakt het mogelijk verschillende visdelicatessen te maken. De samenstelling van de verschillende houtsoorten die worden gebruikt voor het roken zijn ook van invloed op de smaak.

gerookte zalm productie
Welkom in de verwerkingsruimte voor gerookte zalm, hier worden onder andere de zalmrolletjes voor KLM business-class gemaakt.

Vanaf 2007 beschikt Veltman Vis Service BV over een eigen rokerij. Deze wordt gebruikt voor het roken van onze eigen producten waaronder de delicatessen voor de business-class van KLM. Om aan de vraag naar gerookte vis te voldoen is de rokerij permanent in gebruik. Personeel is full time bezig met het proces van roken. Roken van vis is een techniek die veel aandacht nodig heeft. Tijd en temperatuur spelen hier een belangrijke rol in.

Per vissoort verschilt de manier van roken, zouten en de temperatuur. Zouten wordt gedaan om de houdbaarheid te bevorderen en kan op twee manieren: Droog en nat. Nat zouten wordt ook wel pekelen genoemd. Het formaat van de vis bepaalt de tijd van pekelen. Voor een groot formaat vis kan dit langer zijn dan voor een kleinere soort. Zouten wordt gedaan om vocht te onttrekken en de houdbaarheid te bevorderen. Roken kan heet en koud, de temperatuur verschilt van ongeveer 28˚C tot 65˚C.

Het roken van vis is een techniek die karakter geeft aan het product. Veltman Vis Service BV besteedt veel aandacht en tijd aan het optimaliseren van het proces en het perfectioneren van het product.
De structuur en smaak van vis reageert snel op temperatuurverschillen, het exact klokken van de tijd en het omzetten naar schema’s wordt telkens weer geëvalueerd.

Roken is een ambachtelijk proces dat binnen Veltman Vis Service BV een belangrijk onderdeel vormt. Ben u benieuwd naar onze rokerij of heeft u algemene vragen over het roken van vis, neemt u gerust contact met ons op. Het is ook mogelijk een afspraak te maken om de rokerij te bezichtigen.

zalm rolletjes
Het maken van de zalm rolletjes is allemaal handwerk. Hierdoor is er een permanente kwaliteitscontrole en behoudt het product een authentiek karakter.
rokerij zalm verwerking
Veltman Vis Service beschikt over een eigen rokerij, hier wordt onze gerookte zalm met een mix van kruiden bereid.